Brygg #9 – Julbokk (Doppelbock)

Publisert 18. desember 2022

Bokkøl er nok det de fleste forbinder med juleøl, spesielt når man ser bort fra butikkølet. Nå som jeg har skaffet meg gjæringsskap med temperaturkontroll, kan jeg endelig prøve meg på denne øltypen.

Jeg brygget denne lovlig sent. Lagerøl skal egentlig lagres en god del måneder på lav temperatur (rundt 3-4 grader), men jeg måtte allikevel prøve meg når jeg hadde utstyret. Med brygging 10. oktober var det bare 2 måneder til ølet skulle være klart.

Oppskriften jeg har brukt er inspirert av Ringnes sin julebokk, som er blant de mest populære og prisvinnende juleøla i Norge. En spesialmalt som oppskriften oppgav var den belgiske malttypen Special B. Her har Bonsak gårdsmalteri utviklet en egen Special N, og jeg syntes det hørtes ut som en perfekt måte å lage min egen vri på ølen.

Malt

 • 4,50 kg Munich Malt (25 EBC) fra Castle Malting
 • 3,00 kg Pilsner Malt (3 EBC) fra Castle Malting
 • 0,50 kg Special N (75 EBC) fra Bonsak
 • 0,30 kg Caramunich Type 3 (150 EBC) fra Weyermann
 • 0,10 kg Pale Chocolate Malt (600 EBC) fra Thomas Fawcett

Humle

 • 18 g Magnum (16,7% alpha) (60 min)

Gjær

 • 3 pakker Saflager W-34/70

Vann og justering

 • Vann fra Jonsvatnet
 • 1,10 g Magnesiumsulfat
 • 2,12 g Natriumbikarbonat (Natron)
 • 5,58 g Kalsiumkarbonat (Kalk)
 • 10 ml melkesyre for PH-justering i mesk

Annet

 • 1 tablett Whirlfloc
 • 1 tablett Servomyces Gjærnæring

Prosess

 • Mesking i 60 min på 66 grader
 • Mesking i 10 min på 72 grader
 • Mesking i 10 min på 78 grader
 • Koking i 30 min
 • Gjæring i 30 dager, temperatur på 17 grader på 1 bar trykk
 • Lagering i 30 dager, temperatur på 4 grader på 1 bar trykk

Dette ble første gang jeg brygga under trykk, siden jeg har gått til innkjøp av Apollo 30L Snub Nose trykktanker. Dette gir meg mulighet til å gjære uten å bekymre meg for oksygen og gjærlås, både under gjæring og overføring til fat.

Det gir meg også mulighet til å smake på ølet underveis, for å sjekke hvordan det utvikler seg, måle OG og få tilført CO2 under brygging før det kommer på fat. Gjæring under trykk gjør også gjæringsprosessen kjappere ved at jeg kan gjære på høyere temperatur uten at gjæren avgir mye fenoler.

Jeg hadde en utfordring med at maltmengden på denne ølen, og dessvere ble det litt for lav effektivitet på meskinga. Det gjorde at OG ble 1,070 i stedet for 1,082 som beregna. Litt svakere øl enn det som var meninga altså, men jeg tror fortsatt det kan bli godt. Til neste år skal jeg enten dobbeltmeske eller tilsette noe maltekstrakt i stedet for pilsner-malten.

Klart for mesking, ved å tilsette malten på ca 65 grader
Mesking, værteren filteres gjennom malten
Utmesking, ved at jeg tilsetter vann på 75 grader på toppen av maltsenga, slik at vi får ut de siste sukrene.
Med gjennomsiktig gjæringstank kan jeg følge med hva som skjer i tanken.

Evaluering

Her måtte jeg jo selvsagt smake og sammenligne med den originale Ringnes Julebokk, og det var jo ganske tydelig at det er en annen øl jeg hadde brygga.

Fargen er tydelig forskjellig, hvor Ringnes sin er langt mørkere. Selv om min OG (sukkerinnhold og dermed alkoholprosent) ble noe lavere enn jeg hadde beregna, så tror jeg nok ikke en helt vellykka prosess ville resultert i et like mørkt øl heller.

Når det gjelder både lukt og smak, så er Ringnes sin bokk langt søtere med et mørkere inntrykk. Min heller mer mot en oktoberfestøl eller annen litt heavy lager. Jeg synes den er god, men jeg har lyst til å prøve å få lagd en noe sterkere og smaksfull øl.

I tillegg til tidligere brygging med lengre lagering, så tenker jeg et godt tillegg til malten i oppskriften kan være Triple Melanoidin fra Bonsak. 200 gram ekstra, og 50-100 pale chocolate malt kan gi en litt mørkere og fyldigere smak.

Det jeg liker med Ringnes sin julebokk er den gode balansen mellom sødme, kompleksitet og god smak. Jeg skjønner godt hvorfor dette er blant de mest populære juleøla i Norge, og håper jeg kommer ett steg nærmere å gjenskape den til neste jul!