Brygg #10 – Romjul (Old ale)

Publisert 18. desember 2022

Jeg vet ikke hvor mange år man må gjøre noe for at det skal bli tradisjon, men for min del har brygging av juleølen Romjul allerede blitt tradisjon. En ølstil jeg synes er utrolig god, og som passer veldig godt som juleøl.

Old ale er et mørkt og maltfokusert øl fra Storbritannia, og går også under navnet «winter warmer», som mange norske bryggerier bruker som navn på denne stilen når det skal være en juleøl.

Jeg brygga denne i fjor, og ble utrolig godt fornøyd med den. Det er en oppskrift fra 7 Fjell-bryggeren Gahr Smith-Gahrsen, og er delt på norbrygg.no. Jeg har justert litt, men prøver å bevare oppskriften forholdsvis mye fra år til år.

Malt

 • 4,50 kg Maris Otter Pale Malt (6 EBC) fra Thomas Fawcett
 • 0,50 kg Amber Malt (125 EBC) fra Thomas Fawcett
 • 0,20 kg Crystal Malt (160 EBC) fra Thomas Fawcett
 • 0,20 kg Dark Crystal Malt (275 EBC) fra Thomas Fawcett
 • 0,20 kg Pale Crystal Malt (75 EBC) fra Thomas Fawcett
 • 0,10 kg Pale Chocolate Malt (620 EBC) fra Thomas Fawcett

Humle

 • 45 g East Kent Goldings (5,7% alpha) (30 min)
 • 30 g East Kent Goldings (5,7% alpha) (15 min)
 • 25 g East Kent Goldings (5,7% alpha) (2 min)

Gjær

 • 1 pakke S-04 SafAle English Ale

Vann og justering

 • Vann fra Jonsvatnet
 • 3,80 g Natriumbikarbonat (Natron)
 • 2,85 g + 1,95 g Kalsiumklorid
 • 1,90 g Kalsiumkarbonat (Kalk)
 • 1,90 g + 1,30 g Kalsiumsulfat (gips)

Annet

 • 1 tablett Whirlfloc
 • 1 tablett Servomyces Gjærnæring

Prosess

 • Mesking i 90 min på 65 grader
 • Mesking i 10 min på 75 grader
 • Koking i 30 min
 • Gjæring i 25 dager, i praksis noe lenger, på ca 18 grader

I fjor og i sommer hadde jeg store problemer med å få overført øl fra fat til flasker, på grunn av skum. Denne gangen gikk det mye bedre. Jeg hadde kjøpt meg ny slange på 5 meter for å bruke sammen med min beergun, og det resulterte i en meget behagelig tapping over på flasker.

Jeg liker å tappe halvparten fra hvert fat over på flasker når det er ferdig karbonert for å gi bort smaksprøver, så jeg er veldig grad for at jeg endelig har fått en god opplevelse rundt tapping. De to gangene før det har vært virkelig frustrerende, og det har vært tydelig oksidert øl etter hvert. Jeg håper dette vil holde seg bedre, men den virkelige testen blir neste gang jeg skal brygge NEIPA.

Ferdig tappa på flasker, selvsagt med noen smaksprøver til, som også ble brukt for OG-måling.
Mesking av juleølen Romjul.