Brygg #7 – Slåttonn (Harvest ale)

Publisert 11. desember 2022

Jeg har lenge hatt lyst til å brygge en helnorsk øl, og dette er det nærmeste jeg har kommet så langt. Alt bortsett fra humlen er norsk, så neste år håper jeg også å få brygget med norsk humle, eventuelt bruke einerlåg i stedet.

Dette er første gang jeg brygger med kveik-gjær, en gjærtype som virkelig har blitt populær de siste årene. Jeg har fortsatt til gode å finne en øl jeg synes blir bedre med kveik-gjær enn vanlig gjær, men synes det er morsomt å prøve seg på den. Noe av det mest spennende er at den kan gjæres opp mot 30-35 grader, og at den er klar for servering omtrent en uke etter brygging.

I all hovedsak er malten fra Bonsak Gårdsmalteri i Skogn, og jeg synes det er veldig spennende å kunne bruke norsk malt til ølbrygging. Kommer nok til å prøve å bruke mer og mer fra de fremover.

Malt

 • 3,00 kg Fairytale Pilsmalt (3-4 EBC) fra Bonsak
 • 0,90 kg Fairytale Munich Malt (18-21 EBC) fra Bonsak
 • 0,90 kg Bonsak Eple & Ørder Røykmalt (11 EBC)
 • 0,50 kg Rug Malt (3-8 EBC) fra Castle
 • 0,30 kg Carahell (20-30 EBC) fra Weyermann
 • 0,30 kg Pale Crystal Malt (60-90 EBC) fra Thomas Fawcett

Humle

 • 15 g Centennial (60 min)
 • 15 g Centennial (15 min)
 • 40 g Centennial (hopstand, 80 grader)

Gjær

 • LalBrew Voss Kveit Ale Yeast

Vann og justering

 • Vann fra Jonsvatnet
 • 2,19 g + 1,74 g Magnesiumsulfat
 • 1,41 g + 1,12 g Kalsiumklorid
 • 0,90 g + 0,72 g Kalsiumsulfat (gips)
 • 0,58 g + 0,46 g Natriumklorid (salt)
 • 5 ml melkesyre for PH-justering i mesking

Annet

 • 1 tablett Whirlfloc
 • 1 tablett Servomyces Gjærnæring

Prosess

 • Mesking i 30 min på 63 grader
 • Mesking i 25 min på 70 grader
 • Mesking i 10 min på 75 grader
 • Koking i 60 min
 • Gjæring i 7 dager, temperatur startet på 30 grader og økt til 35 grader
Mesking i Grainfather
Humle og tilsetninger målt opp

Dette ble første brygg som ble brygget ved hjelp av min nyinnkjøpte Ferminator gjæringsskap. Det gir meg mulighet for å få stabil og spesifikk gjæringstemperatur, og vil forhåpentligvis gi et nytt kvalitetshopp i ølen. Det var også nødvendig for å få brygga med kveik, som gjerne tåler opp mot 30-35 grader gjæringstemperatur. En annen fordel er at jeg får avkjølt fat både for servering og før overføring til flasker.

Smaking og vurdering

Todo, kommer