Julekonfekten 2019

Publisert 29. desember 2019

Jeg har som tradisjon å lage konfekt til jul, men dette året gikk det dessverre dårlig. Allikevel velger jeg å få dokumentert dette for å huske hva som gikk dårlig, slik at jeg unngår å gjøre samme feil neste år. Det viktigste er at jeg må huske Keep It Simple Stupid.

Jeg startet med en ambisjon om å lage åtte sorter, fordelt på to kvelder. Etter første kveld ble jeg så demotivert at jula nesten ble avlyst – det ble med andre ord ikke en andre kveld med konfekt.

De fire typene jeg lagde var to typer trøfler, og to typer konfekt-sjokolade. Jeg delte en trøffeloppskrift i to, og lagde halvparten med lakrisessens og andre halvpart med en kryddergløgg jeg fikk fra en kamerat. Selve trøffelen lagde jeg med no-temp sjokolade, og det fungerte ganske bra.

Det som ikke gikk så bra var at jeg brukte Dronningsjokolade for resten av sjokoladen. Jeg er ikke sikker på at jeg klarte å temperere denne helt riktig, og jeg er også usikker på om den er mørk nok til å bli skikkelig temperert.

Konfektene ble lagd med hakkede dadler, og en honningkaramell. Karamellen ble lagd av honning, lys sirup og fløte. Den ble veldig god, men noe flytende. Det ble utfordrende med at karamellen rant ut av konfektene, så optimalt burde den være litt hardere. Begge disse ble forholdsvis gode, når man ser bort fra at konfektene ser ut som de har stått noen år og smelter fort om man tar på de.

Utfordringen med trøflene var smaken. Lakrisessensen og lakrispulveret jeg kjøpte passet ikke godt sammen, og ble ikke godt. Kryddergløggen smakte veldig godt, men det måtte mye til for at den gav smak til trøflene. Det gjorde at den ble veldig bløt, og krydderet passet ikke så godt til sjokoladen.

Konklusjonen er at det må gjøres enkelt med enkle smaker. Lag gjerne konfekt av karamell, dadler, marsipan eller andre gode smaker – men unngå komplekse typer og blanding av smaker. Trøfler er greie nok med kun trøfler. Og bruk non-temp sjokolade eller veldig mørk sjokolade som tempereres riktig.

Neste år håper jeg å få lagd konfekt igjen, kanskje troika-biter eller marsipanfigurer i tillegg.