This Grand Life

Publisert 20. november 2019

This Grand Life er livssimulator hvor du tar kontroll over en 20-åring, og prøver å forvalte tiden hans eller hennes på best mulig måte. Det spillet som har et konsept som ligner mest er kanskje The Sims, men det er på mange måter et helt annerledes spill.

Du starter med å lage din person, og hvilken by du skal spille i. I tillegg velger du deg en livssituasjon som i praksis bestemmer vanskelighetsgraden. Den går fra å være født med gullskje i munnen til å være født på gata.

Du velger deretter hvilke mål du har med livet, enten innen rikdom, eiendeler, kunnskap eller lykke. I tillegg bestemmer vanskelighetsgraden om du kan velge noen gode eller dårlige egenskaper. På det vanskeligste nivået er du nødt til å ta mange negative egenskaper som å røyke, ikke kunne språket eller ha en bakgrunn som kriminell.

Akkurat startet et nytt spill i This Grand Life

Konseptet er forholdsvis enkelt, du har 112 timer hver uke, som du kan forvalte slik du vil. Du har minst fem forskjellige behovsindikatorer, som du må prøve å holde så høye som mulig. I tillegg har du penger, erfaring og utdanning som forhåpentligvis går høyere over tid.

Den første fasen av spillet består i å jobbe så mye som mulig, for å tjene penger til å kjøpe seg noen eiendeler og betale leien. Kjøper du deg en TV blir det enklere å tilfredsstille «Fun»-behovet. Og kjøper du en ovn kan du lage bedre mat enn om du kun tar maten ut av kjøleskapet.

Når du har kommet i en stabil situasjon, er du nødt til å bestemme det for neste mål. Normalt vil dette være å få en jobb som gir mer betalt, og det kan kreve utdanning. Enten korte kurs på noen hundre timer, eller en full utdanning på 3000 timer som du må bruke flere år på. Skal du studere kan det være lurt å opparbeide seg en god del penger, for det er vanskelig å kombinere med jobb.

I stedet for å leie, kan du også kjøpe en bolig. Dette krever en del egenkapital, samt at banken er villig til å gi deg et lån på resten. Etter hvert kan du også kjøpe større og flere hus og leiligheter, og leie ut til andre for å få en ekstra inntekt. Det er også et dynamisk aksjemarked som gir det mulighet til å både investere og spekulere i aksjer.

Et spill hvor jeg har nådd målsetningene til karakteren, og har i praksis ubegrensa med ressurser.

Du kan også velge å starte ditt eget selskap, i stedet for å ha en vanlig jobb. Dette har noe større risiko siden du må ha en del kapital for å håndtere utgiftene med en forretning, men kan også gi enorme muligheter for økt fortjeneste. Etter hvert som du bygger opp selskapet med flere ansatte, kan du plutselig slutte og jobbe og kun administrere selskapene dine.

I starten av spillet er det pengene som er din viktigste ressurs, men etter hvert som du tjener mer er det tiden som blir det viktigste. Du kan betale for å effektivisere bruken av tiden, enten gjennom tjenester som privat trener og handle-assistent, til å kjøpe bedre eiendeler som egen bil eller en monster-TV. En monster-TV gir som kjent langt mer underholdning enn en mindre.

Det er noen aspekter som jeg ikke har brukt så mye, blant annet så kan kjøpe og samle sjeldne tegneserier, kunst og andre samleobjekter. Det er også et system med dating, det å bli gift og få barn, men jeg synes ikke det er så veldig engasjerende og spennende.

Konklusjon

This Grand Life er et spill jeg returnerer til en gang eller to i året. Det har kommet noen nye features til spillet mellom hver gang, som har gjort at jeg synes det er morsomt å vende tilbake. Har du interesse av logistikkspill, kan jeg anbefale å gi det et forsøk.

Jeg synes hele konseptet er godt, og tiden går fort når man har satt seg ned med det. Ønsket om å spille bare en dag til er nesten hele tiden til stede. Jeg synes det har noen problemer med at noen av målene er litt langt fremme, f.eks. når det er 3800 timer igjen til universitetsgraden er ferdig. På en del av disse egenskapene kunne de godt hatt litt flere delmål.

Selv om jeg liker det grafiske uttrykket, kunne de også ha gjort noe mer her. Dialogboksene, som er grensesnittet du sitter i, kunne vært designet bedre noen ganger, kanskje spesielt med ikoner. Jeg tror også de med fordel kunne ha hatt mer lokasjonsgrafikk, f.eks. av huset der man bor. Det er litt usynlig akkurat nå om man oppgraderer el-sykkelen til en bil, mens hvis man hadde hatt en dynamisk visning av hjemmet sitt kunne både samleobjekter og eiendeler kommet bedre fram. Det samme gjelder det å få en samboer og barn. Det blir nå bare en utgiftspost/inntektspost på den ukentlige økonomioppdateringen.

Det jeg må skryte av, er balansen i starten av spillet. Stadig vekk føler jeg at jeg gjør solide skritt frem, først med en forfremmelse i jobben og så innkjøp av en ovn som gir meg bedre egenskaper for mat. Starter man som en røyker kan man bruke tid for å bli kvitt uvanen, noe som gir besparelse både på tid og penger.

Problemet mitt kommer når jeg begynner å få kontroll på økonomien, og det blir mer langsiktige mål som gjenstår – betale ned huset eller fullføre en utdannelse. Da må man gjøre den daglige rutinen kanskje i flere timer, før man føler man når noe nytt mål. Her kunne utvikleren gjerne jobbet litt mer med delmål.

Inspirasjon til eget spill

Litt av poenget med disse gjennomgangene mine er at jeg skal prøve å finne inspirasjon til å lage egne spill. Dette er et spill jeg synes gjør mye bra, og som jeg kan hente mye inspirasjon fra. Det jeg tenker er å lage et spill tilpasset mobilen, som jeg tror dette konseptet kunne passet veldig godt for.

I stedet for bakgrunnskartet kunne det vært en liste over destinasjoner man ønsker å besøke. Dialogene kunne vært supplert med dynamisk grafikk basert på valgene man gjør, f.eks. eiendeler i hjemmet eller portrettet av seg selv på arbeidsplassen.

Jeg tenker også at det kunne vært hentet litt inspirasjon fra andre spill, f.eks. Crusader Kings 2, men litt dynamiske valg gjennom året som gjør at man enten kan endre personlighet eller få litt variert historie. The Sims har nok også en god del egenskaper som kunne passet godt inn. Kanskje finner jeg tid til å leke meg med å lage en prototype av et spill som er inspirert av This Grand Life?

Ideer til prototype:

  • Opprette person og velge en del egenskaper, starter som 18 år
  • Får utdelt 112 timer hver uke (potensielt justert basert på søvn-egenskap) – Kanskje ha Søvn som et eget behov, og styre per dag?
  • Behov: Mat, Hygiene, Sosialt, Moro, Helse
  • Konsepter: Jobb, Utdanning, Aktiviteter som tilfredsstiller behov, både hjemme og andre steder, Eiendeler