Hæmbaka-kak

Publisert 30. september 2019

Lite er så norsk som grovbrød – «hæmbaka-kak» som jeg har vokst opp med. Mange av oss spiser brødskive til minst ett måltid om dagen, selv gjør jeg nok det mer to til tre ganger om dagen. Derfor er det også noe av den viktigste maten jeg får i meg, og ikke minst for junior.

Derfor prøver jeg å få bakt hjemmebakt brød, både fordi det gjør at vi sparer en del penger og fordi vi har mulighet for å bestemme hva som skal være i brødet. Småbarn bør ikke ha for grovt brød, og derfor har jeg landet på et brød fra bollefrua som jeg er veldig fornøyd med.

Det gir omtrent alltid et godt resultat – bortsett fra når jeg enten glemmer en viktig ingrediens eller bruker steindød gjær. Det er ikke veldig grov, som gjør at det fungerer godt som familiebrød for småbarnsfamilien. Til slutt så er det en enkel oppskrift og en enkel prosess som gir en god deig.

Her vil jeg dele oppskriften slik jeg bruker den i dag, så vil jeg fremover både eksperimentere med å justere oppskriften, finne ut hvor sunt og grovt brødet egentlig er, og hvor mye vi kan spare på å bake brød selv.

Dette gjør jeg mest for min egen del, for jeg er utrolig dårlig til å huske hvilke oppskrifter jeg bruker og hvor jeg fant de. Når jeg samler de her og i tillegg legger til egne kommentarer og vurderinger gjør det at jeg får min egen digitale kokebok. Og kanskje finner noen andre litt nytte i dette også.

Enkelt småbarnsfamilie-brød

Dette gir tre brød om du bruker standard brødformer.

Ingredienser for 3 brød

  • 1 kg sikta hvetemel
  • 150 gram sammalt grov hvete
  • 150 gram sammalt grov rug
  • 1 pakke tørrgjær
  • 100 gram lettkokt havregryn
  • 75 gram sesamfrø
  • 75 gram linfrø
  • 10 gram salt
  • 1 liter lunka vann
Det du trenger for et godt brød

Fremgangsmåte

Bland det tørre i en bakebolle, det betyr alt uten vannet.

Tilsett vannet og elt i 15 minutter. Jeg elter for hånd, men har du maskin kan du sikkert bruke dette. Om den virker alt for klissete og vanskelig å jobbe med i starten, bruker den å skjerpe seg etter ca 10 minutter. Og om den fortsatt er noe klissete etter 15 minutter blir det fortsatt bra brød.

Prøv å fordel deigen ut i forma, men de trenger ikke å se ut som velskapte brød før heving.

Hev under plast i 40 minutter. Mens deigen hever smører du tre brødformer med litt smør. Selv bruker jeg litt flytende melange til dette.

Elt deigen litt til på benken og del deigen i tre. Jeg synes her det er nyttig å bruke vekt, slik at de blir like store – mine bruker å bli omtrent 850 gram. Form brød og ha de i formene – de trenger ikke se ut som perfekte brød om du ikke får til det.

Sett de til heving i 30 minutter igjen. Skru på ovnen til 250 grader.

Sett brødene i ovnen og stek de i 40 minutter på 210 grader. Du skrur altså ned temperaturen når du setter de inn.

Avkjøl de på en rist. Det er nesten påbudt å nyte litt nystekt brød med smør etter en time eller to. Det fungerer selvsagt godt å fryse de.

Det var oppskriften jeg bruker, så fra nå av husker jeg forhåpentligvis hvor jeg skal finne den!

Nystekt brød!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *