Brygg #3 – Romjul (Old Ale)

Publisert 26. november 2021

Etter mange års pause har jeg endelig fått begynt å brygga igjen, og vil bruke bloggen for å notere meg oppskrifter, fremgangsmåte, problemer og erfaringer. Den første jeg logger vil være årets juleøl, romjul.

Jeg kom sent i gang med juleølbrygginga, og da var det ikke aktuelt å bygge bokkøl, noe jeg skal prøve å få brygga til neste jul. Årets juleøl ble dermed en ale, og jeg landet på en prisbelønt oppskrift fra 7Fjell-brygger Gahr Smith-Gahrsen.

Det skal gi en maltrikt, men ikke spesielt kompleks øl som forhåpentligvis går rett inn som juletradisjon. Jeg er veldig fornøyd med resultatet, og synes det er et godt juleøl som jeg både kan kose meg med uten tilbehør, og som jeg tror passer godt til julemat og akevitt.

Malt

 • 4,50 kg Maris Otter Malt
 • 0,50 kg Amber Malt (44 EBC)
 • 0,40 kg Cara/Crystal Malt (120 EBC)
 • 0,20 kg Cara/Crystal Malt (216 EBC)
 • 0,10 kg Cholocate Malt (500 EBC)

Humle

 • 45 g East Kent Goldings – 60 min
 • 30 g East Kent Goldings – 15 min
 • 25 g East Kent Goldings – 2 min

Vannjustering

 • 1,9g + 1,3g Gips (kalsiumsulfat) CaSO4
 • 2,85g + 1,95g Kalsiumklorid CaCl2
 • 1,9g Kritt (kalsiumkarbonat) CaCO3
 • 3,8g Natron CaHCO3
 • 5ml melkesyre for PH-justering i mesk

Annet

 • SafAle S-04 English Ale gjær
 • 1 tablett Whirlfloc
 • 1 tablett Gjærnæring

Fremgangsmåte

 • Mesking i 90 min på 65 grader
 • Utmesking i 10 min på 10 min
 • Kok i 60 min
 • Gjæring på rundt 18 grader i 3 uker

Romjul var forventa å ha en OG på 1,057 men kom på rundt 1,063. FG var forventa på 1,012 men kom på 1,018. Det betyr at den trolig er noe søtere enn det den egentlig skal være, men jeg synes den ble bra.

Jeg brygger med en Grainfather 30L, som jeg er veldig fornøyd med etter 3 brygg. Jeg rekker å gjøre et brygg på en hverdag etter å ha vært på jobb, så lenge jeg har hele kvelden ledig. Når det er sagt har jeg kun brygga på helg eller ferier så langt.

En av forbedringene jeg har gjort i forhold til når jeg brygga tidligere, er på gjøre vannjustering. Både med mineraler for smak og gjæring, og syre for mesk. Jeg satser på å skrive mer om dette i fremtiden.

Vannjustering og milligram-vekt

Jeg brygger på verandaen, og jeg er spent på om jeg klarer å få brygga noe i løpet av vinteren. Hvis ikke blir det en pause frem til påska nå, men jeg har lyst til å prøve å få brygga en brown ale jeg har kjøpt ingredienser til hvis temperaturen ikke er alt for lav. Det er mulig dette må gjøres på dagtid, fordi det blir litt mørkt på kveldstid. Derfor kan det hende jeg kjøper inn belysning til neste gang. Alternativet er å kjøpe en dampkondensator slik at jeg kan brygge inne, men da må jeg løse noen problemer med vanntilgang og bli enig med kona om at det er greit at det lukter litt malt og humle iblant.

I dag gjæres ølen i kjellerboden vår, som har forholdsvis stabil temperatur. Aller best er det nok på høst og våren år det er rundt 17-18 grader, men på sommeren og vinteren er det nok ikke optimalt. Derfor vurderer jeg å investere i en Ferminator for å få bedre kontroll på gjæringa. Kanskje blir det en sånn i løpet av året.

Jeg har allerede en Tilt, som heller ikke kona må få vite hva koster. Den viser temperatur og utgjæring i løpet av gjæringsprosessen, men jeg har kun manuelle sjekker med telefonen så langt. Siden det var i høstferien ble det ikke så veldig mange avlesninger, men jeg håper å få satt opp en Raspberry PI med Tilt-avlesing etter hvert.

Jeg håper også å få kommet i gang med fersk gjær og startere igjen, som er det andre jeg håper å forbedre i gjæringsprosessen. Jeg har alt utstyret som trengs, og i tillegg har vi nå fått kjøleskap i kjelleren som kan brukes til oppbevaring av gjær som skal brukes senere. Så langt har jeg kun brukt tørrgjær, som også fungerer veldig bra.

Etter gjæring tappes det på fat, og karboneres der. Romjul ble karbonert med 1,5 bar på 15 garder, som skal gi rundt 2,5 VCO2. For å kunne gi bort tapper jeg en del på flasker med Beergun, ellers blir det tatt rett fra fatet. Jeg synes det er veldig greit å ha det sånn, fordi det gir fleksibilitet til når jeg tapper det over fra fat til flaske, som tar en del tid. Det å få det over på fat tar ikke så langt tid.

Det er skikkelig morsomt å komme i gang med brygginga igjen, og jeg har nå en imperial stout og en brown ale som er klare for å brygges. Fremover håper jeg å få brygga mye spennende.